Portret WO1

Les 1: meneer Nieuwenhuisen vertelde onze klas over zijn vakantie. Hij vertelde dat hij in Ieper in België was geweest en dat daar veel te vinden was over de 1ste wereldoorlog. Hij had 2 opdrachten voor ons bedacht waar we uit mochten kiezen. Er was een opdracht over reclame en een opdracht over de 1ste wereldoorlog. Iedereen koos voor de laatste opdracht. Ik heb daarvoor gekozen omdat de 1ste wereldoorlog dit jaar erg actueel is, je er veel over kunt vinden en het leuk is je er in te verdiepen.

Les 2: ik heb er lang over gedaan om een soldaat te vinden. Je moest een soldaat kiezen die je aansprak. Als je een soldaat had gevonden waarover jij een poster wilde maken, moest je een ontwerp maken met fotoshop. Dit was moeilijk omdat je iets moest maken dat heel persoonlijk was en het mensen moest aanspreken. Als je het ontwerp af had, moest je het vergroot uitprinten. Daarna moest je het overtrekken met carbonpapier. Als je het had overgetrokken, kon je beginnen met schilderen. Het schilderen is echt moeilijk, want je moet veel kleuren mengen en precies de juiste kleur vinden.

Les 3: na lang zoeken heb ik uiteindelijk 2 mannen gevonden: Albert Ernest Lovatt en Frederick George Rogers. Ze stapten allebei rond Augustus 1916 in het leger. Ze ontmoetten elkaar in het trainingskamp en waren sindsdien onafscheidelijk. Op 12 november, 2 weken voor hun vertrek naar het front, trouwde Albert Lovatt met Elsie Bryce. De kersverse bruidegom werd ingedeeld bij het 8ste bataljon van het South Staffordshire Regiment. De 17de Division, waar het 8ste South Staffs deel van uitmaakte, nam deel aan de Slag om Passendale. In de nacht van 10 op 11 oktober nam de divisie de frontlinie over ter hoogte van de spoorlijn Ieper-Staden, tussen het Bos van Houthulst en Poelkappelle. De 8ste South Staffordshires gingen net ten noorden van de spoorlijn, wat hun zuidelijke grens was, in de aanval. Links van hen lag de Guards Division. In de vroege ochtend van 12 oktober startte het offensief. Lovatt en Rogers gingen zij aan zij op zoek naar het doel. Het bataljon kwam zwaar onder vuur te liggen. Verscheidene soldaten werden gedood. Anderen, zoals Rogers, raakten gewond. Lovatt probeerde zijn gewonde kameraad naar een eerste hulppost te brengen, maar ze werden nooit meer levend terug gezien. In het voorjaar van 1920 kreeg Elsie Lovatt het officiële nieuws dat Albert Lovatt was begraven op Cement House British Cemetry. Het lichaam van Lovatt was gevonden in de buurt van Langemark. Waarschijnlijk zijn de lichamen van Lovatt en Rogers samen gevonden, want de twee waren onafscheidelijk.

Dit verhaal sprak me erg aan, daarom heb ik voor deze twee soldaten gekozen.

Les 4+5+6: het fotoshoppen was best moeilijk. Ik had het vorig jaar ook al gedaan, maar het blijft moeilijk. Want soms als ik iets op een bepaalde manier wilde doen, lukte het niet of kon het niet. Ik moest het ontwerp opslaan als PDF, maar ik vergat dat de hele tijd. Met fotoshoppen leer ik altijd weer nieuwe dingen. Ik vind fotoshoppen erg leuk. Als je er goed in bent, kun je er later ook geld mee verdienen.

Bij het vormgeven van een poster, moet je er op letten dat die mensen aanspreekt. En hoe het er van veraf uit ziet. Of er niet een lege plek is of dat de poster misschien nog een beetje saai of leeg is en er nog iets bij moet. Als je een goede poster wilt maken, moet je heel erg letten op het thema dat je gebruikt. Past alles wat op de poster staat wel goed bij het onderwerp? Je moet ook letten op de verdeling. Niet dat er op de ene kant heel veel staat en op de andere bijna niets. Er moet niet te veel en niet te weinig op staan.

Meneer zei tijdens het maken van de poster “kill your darlings”. Daarmee bedoelde hij dat je, dat wat je heel mooi vond aan de poster, dat waarom jij je poster mooi vind, eens weg moet laten en kijken of je er iets anders voor in de plaats kunt zetten. Ik heb dat gedaan met de vlag van Engeland. Ik vond mijn poster mooi omdat de vlag van Engeland op de achtergrond stond, dan wisten mensen meteen waar mijn soldaten vandaan kwamen. Toen ik dat weghaalde en er een spoorlijn voor in de plaats zette, werd de poster veel persoonlijker. Mijn soldaten zijn namelijk vermist geraakt bij de Slag om Passendale, waarbij ze de frontlinie ter hoogte van de spoorlijn overnamen.

Je moet niet te veel laten zien, want dan is de poster niet meer mysterieus. Je moet bijvoorbeeld niet een heel levensverhaal op de poster zetten. Je moet ook een beetje letten op welke kleuren je gebruikt. Dat de kleuren goed bij elkaar passen. Daarnaast is het lettertype belangrijk. Past het bij het onderwerp? Op al deze kleine details moet je letten.

Tussentijdse verslagen moest ik inleveren via wordpress. Daar hebben ik mijn eigen site. Ik moest alles opslaan als PDF voordat ik het op wordpress ging zetten, want dan kan niemand er iets aan veranderen. Om de poster te kunnen tekenen, moest ik het vergroot printen. Daar moest ik een hele handleiding voor volgen. Later kwam meneer erachter dat het ook sneller kon. Meneer heeft voor mij de poster geprint.

Les 7+8: Bij het overtrekken van de poster is het heel belangrijk dat je poster niet verschuift. Want dan kloppen de lijnen niet meer en moet je opnieuw beginnen. Daarom moest ik de poster eerst vastplakken aan het papier waarop ik ging schilderen. Dat moest maar aan 1 kant, want anders kon het carbonpapier er niet meer onder en kon je het niet meer verschuiven.

Met het schilderen heb ik de verkeerde kleur gebruikt voor het schilderen van mijn soldaten. Daarom kan ik de lijntjes nu bijna niet meer zien. Gelukkig kan ik er nog met een andere kleur overheen, zodat ik wel de juiste kleur krijg.

Ik heb erg veel zin in dit project. Eind februari wil onze klas samen met meneer Nieuwenhuisen graag een paar dagen naar Ieper om onze posters daar tentoon te stellen. Dat kost veel geld dus moeten we daar eerst geld voor ophalen. We willen geld inzamelen door bijvoorbeeld een sponsorloop te organiseren, op de kerstmarkt staan en bijv. snert en chocolademelk verkopen. Ik vind het belangrijk om dit te doen. Op die manier leren we oplossingen te bedenken voor problemen.

Bij het maken van deze opdracht, komt meer kijken dan alleen het maken van een poster. Je moet niet alleen een goed thema en onderwerp hebben. Je moet ook letten op alle details, van verdeling tot lettertype tot kleur. Naast het maken van de poster, moet je ook ergens het geld vandaan zien te halen om naar Ieper te kunnen gaan, dus buiten de lessen zijn we ook veel met deze opdracht bezig.

ontwerp-1-wo-1 ontwerp-wo1 ontwerp-wo-1-bente-boonk-vo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s